У Криму знищено великий десантний корабель РФ "Новочеркасск". Імовірно, він віз дрони Shahed

Російський ВДК "Новочеркасск" вирушив на дно за крейсером "Москва", зазначив Олещук
Фото: Олександр Вепрев / wikipedia.org

Українські сили оборони вночі 26 грудня знищили в порту тимчасово окупованої Феодосії великий десантний корабель "Новочеркасск" російського флоту. Це підтвердив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram.

"А флоту на Росії стає все менше! Цього разу услід за флагманом ЧФ РФ, крейсером "Москва", прямує великий десантний корабель "Новочеркасск", – написав він.

Командувач опублікував відео з моментом вибуху у Феодосії, ймовірно, на борту "Новочеркасска".

"Дякую пілотам Повітряних сил та всім причетним за філігранну роботу!" – додав Олещук.

Telegram-канал "Крымский ветер" повідомляє з посиланням на підпистників, що перші вибухи в порту Феодосії прогриміли о 2.49–2.50, унаслідок цього на кораблі почалася пожежа. О 3.31 прогримів великий вибух, від якого в найближчих до порту будинках вилетіли вікна. Після цього розпочалася детонація боєприпасів.

Автори каналу зазначають, що ВДК "Новочеркасск", імовірно, привіз до Криму партію дронів-камікадзе Shahed.

"Щодо Shahed, які, ймовірно, привіз ВДК "Новочеркасск": через Босфор він пройти не міг відповідно до Конвенції Монтре, але міг їх привезти з Новоросійська [РФ]. Або на кораблі були якісь інші боєприпаси", – зазначено в повідомленні.

"Новочеркасск" – великий десантний корабель проєкту 775, який був на озброєнні Чорноморського флоту ВМФ Росії. Корабель збудовано на верфі у Гданську (Польща), його спустили на воду 17 квітня 1987 року. 24 березня 2022 року корабель атакували сили оборони України в порту тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області, дістав пошкодження, але залишився на плаву.

Контекст:

За даними Генштабу ЗСУ на 25 грудня, за час широкомасштабного вторгнення російська армія втратила один підводний човен, 22 кораблі й катери, включно із флагманом Чорноморського флоту Росії ракетним крейсером "Москва". Його ЗСУ підбили 13 квітня 2022 року. В Одеській ОВА повідомили, що по кораблю завдали удару ракетами "Нептун". У підсумку крейсер затонув.

Україна позбавила Росію панування в Чорному морі, заявив 11 лютого 2023 року тодішній міністр оборони України Олексій Резніков. Наталія Гуменюк у серпні зазначала, що окупанти ретельно розосереджують свої кораблі в акваторії Чорного моря, оскільки бояться ударів українських надводних дронів. Попри це, РФ постійно використовує кораблі Чорноморського флоту РФ для ракетних ударів по Україні, водночас, як зазначала спікерка ОК "Південь", у ворога є практика застосування ракетоносіїв просто з бухт базування.

Унаслідок ударів по Севастополю 13 вересня було уражено російські ВДК "Минск" і підводний човен "Ростов-на-Дону". Представник ГУР МО Андрій Юсов підкреслив, що і корабель, і підводний човен було серйозно пошкоджено, і, найімовірніше, про їх відновлення не може йтися. Унаслідок успішної атаки сил оборони України на судноремонтний завод у Севастополі загинуло 24 російські окупанти, повідомив 16 вересня з посиланням на свої джерела Telegram-канал "Крымский ветер".

14 вересня сили оборони України успішно атакували безпілотниками два патрульні кораблі окупантів проєкту 22160 типу "Василий Быков" у північно-західній частині Чорного моря, пошкодження патрульного корабля "Сергій Котов" 19 вересня було підтверджено даними розвідки.

Крім того, у вересні український морський безпілотник атакував російський ракетний корабель на повітряній подушці "Самум". Джерела видання "ГОРДОН" у СБУ повідомили, що "Самум" було уражено і "значно пошкоджено". 16 вересня з'явилося фото корабля, який буксирують, що підтверджує цю інформацію.

22 вересня було завдано ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Російське військове командування підтвердило удар, офіційно визнавши зниклим безвісти одного російського військовослужбовця. У Силах спеціальних операцій України повідомили, що Повітряні сили ЗСУ уразили штаб ЧФ під час наради командування (військовослужбовці ССО передали ПС ЗСУ дані для удару).