Главі РПЦ стало зле після хресного ходу в Петербурзі, йому викликали "швидку" – ЗМІ

Патріархові стало зле після хресного ходу, стверджують журналісти
Фото: Фонтанка SPB Online / Telegram

Главі Російської православної церкви патріарху Кирилу 12 вересня стало зле під час хресного ходу в Санкт-Петербурзі (Росія), про це повідомила "Фонтанка".

За даними видання, після виступу перед учасниками заходу Кирила попідруки провели до швидкої допомоги. У мерії Санкт-Петербурга заявили "Фонтанке", що причиною стала спека.

"Усе нормально, йому допомогли медики, і він поїхав своєю машиною", – сказав співрозмовник.

Російський "Інтерфакс" згодом спростував повідомлення ЗМІ, що патріарха госпіталізували. В оточенні глави РПЦ заявили, що з "патріархом усе гаразд".

Контекст:

Патріарх РПЦ Кирило (Володимир Гундяєв) підтримав воєнне вторгнення Росії в Україну. У своїй проповіді на початку березня 2022 року він виправдав вторгнення нібито захистом жителів Донбасу. У червні Гундяєв заявив, що армія РФ воює в Україні через "внутрішнє почуття, виховане православною вірою", і нібито "захищає Росію на полі бою" в Україні. У вересні він, говорячи про мобілізацію в РФ, сказав, що смерть на війні в Україні "змиває всі гріхи".

За підтримку війни Великобританія, Канада, Австралія, Чехія й Україна ввели проти патріарха Кирила санкції. Литва заборонила йому в'їзд на п'ять років. Заборону на в'їзд патріарху також ввела Естонія.

Євросоюз щонайменше двічі намагався запровадити санкції проти глави РПЦ, щоразу їх блокувала Угорщина.

15 грудня 2023 року СБУ оголосила патріарха Кирила в розшук за підозрою в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України) і ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 437 ККУ).