Японія хоче залучити приватний сектор для продовження довгострокової допомоги Україні

Камікава зазначила, що залучення приватного сектору має важливе значення для допомоги у відновленні й реконструкції України
Фото: EPA

Влада Японії звернеться по допомогу до приватного сектору, щоб надати довгострокову підтримку Україні. Про це міністерка закордонних справ Японії Камікава Йоко заявила 18 лютого в інтерв’ю NHK

Камікава зазначила, що залучення приватного сектору має важливе значення для допомоги у відновленні й реконструкції України.

Як заявила міністерка, досягнення цих цілей буде довгостроковим зусиллям, спрямованим на відбудову країни, а також засобів до існування її народу.

Вона також підкреслила важливість долучення концепції "Жінки, мир і безпека" (ЖМБ) до планів відбудови. Ця концепція підкреслює активну участь жінок у запобіганні конфліктам і зусиллях із розбудови миру. Вона сказала, що Японія буде підтримувати всіх українців, зокрема жінок і дітей.

Контекст:

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Японія долучилася до санкцій проти Росії, передає Україні нелетальне оборонне обладнання, гуманітарну й фінансову допомогу, влада країни послідовно засуджує російську агресію.

2022 року Україна отримала від Японії 17 млрд грн фінансової допомоги, розповів 6 січня 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

22 листопада уряд Японії вирішив надати надзвичайну грантову допомогу Україні – генератори й лампи на сонячних батареях на суму понад $2,5 млн, а в лютому 2023 року оголосив про надання додаткових $5,5 млрд для відновлення зруйнованої російськими військами інфраструктури України.

21 березня 2023 року прем'єр-міністр Фуміо Кісіда приїжджав до України з першим візитом після початку широкомасштабного вторгнення. Він відвідав Бучу Київської області й запевнив, що Японія докладатиме всіх зусиль для відновлення миру в Україні.

За підсумками переговорів із Зеленським Кісіда повідомив про надання Україні $0,5 млрд, частину коштів спрямують на нелетальне озброєння.

Під час зустрічі із Зеленським на полях саміту G7 у Хіросімі 21 травня Кісіда повідомив про рішення прийняти на лікування поранених українських військових і надати додаткову допомогу – 100 вантажних автомобілів для потреб ЗСУ.

13 травня японський міністр фінансів Судзукі Сюн'їті заявив, що Японія планує виділити для України $3,5 млрд прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року.

У грудні Кісіда повідомив, що Японія надасть Україні додаткову фінансову допомогу в розмірі $1 млрд, збільшивши загальну суму допомоги до $4,5 млрд.