"Не хвилюйся. Ми – мирна й вільна нація". Експрезидент Монголії потролив Путіна історичними мапами XV ст. після інтерв'ю з Карлсоном

Елбегдорж натякнув Путіну, що до Росії також можуть виникнути територіальні претензії на основі історичних документів
Фото: Elbegdorj Tsakhia / Facebook

Експрезидент Монголії Цахіагійн Елбегдорж після інтерв'ю президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна американському журналістові Такеру Карлсону заявив, що "знайшов історичні мапи Монгольської імперії", до складу якої входили території Росії. Про це Цахіагійн Елбегдорж написав в X 12 лютого.

"Після виступу Путіна. Я знайшов історичну мапу Монголії. Не хвилюйся. Ми – мирна й вільна нація", – зазначив експрезидент Монголії.

На мапах видно, що майже вся територія сучасної РФ раніше належала Монголії. На одній із мап порівнюють територію Монголії й Русі станом на кінець XV ст. (1470-ті роки).

Окрім того, експрезидент Монголії зробив репост повідомлення, опублікованого користувачем Х із ніком Today in History, де наведено приклад монгольських завоювань на території сучасної РФ у ту саму дату, коли було опубліковано інтерв'ю Путіна (8 лютого), але у XIII ст.

"8 лютого 1238 року монголи під керівництвом хана Батия захопили російське місто Владимир, яке було найбільшим із російських міст. Вони вбили майже всіх жителів. Російський лідер [князь] Юрій II [Всеволодович] утік, але за місяць зазнав поразки в битві на річці Сіть", – ідеться в повідомленні.

Путін неодноразово "обґрунтовував" окупацію територій України тим, що її землі колись входили до складу Російської імперії і тому є нібито "історично російськими".

Окрім того, в інтерв'ю американському журналістові Такеру Карлсону глава Кремля заявив, що аргументом, який виправдовує сучасну російську агресію проти України, він вважає "листи гетьмана Богдана Хмельницького", датовані XVII ст.

Контекст:

2014 року Росія окупувала український півострів Крим і розпочала збройну агресію на сході України. 24 лютого 2022 року Путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення Росії, озвучивши як цілі "демілітаризацію" й "денацифікацію" України. Від самого початку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Бліцкриг провалився.

Пізніше влада РФ формулювала й інші "причини" вторгнення. Зокрема, Путін 1 вересня 2022 року заявив, що нібито на території України "почали створювати антиросійський анклав, який загрожує" РФ. Начебто тому окупантам довелося "захищати" і Донбас, і саму Росію.

Потім з'явилася версія про необхідність "десатанізації" України. 22 грудня Путін заявив, що РФ почала війну, щоб "закінчити війну".

Виступаючи 2 лютого 2023 року у Волгограді з нагоди річниці завершення битви за Сталінград у Другій світовій війні, Путін виголосив пропагандистську промову, заявивши, зокрема, що головне завдання "спецоперації" – нібито "забезпечити збереження Росії".

13 червня Путін заявив, що не бачить потреби вводити в РФ воєнний стан, а також укотре висловився про цілі війни: "Вони змінюються відповідно до поточної ситуації, але загалом, звісно, нічого ми міняти не будемо, і вони для нас мають фундаментальний характер".

Путін 16 січня назвав незаконно окуповані території України "завоюваннями" Росії. До цього глава Кремля намагався подавати російську агресію в Україні як "звільнення", а не "завоювання" територій.