Євросоюз офіційно продовжив "торговельний безвіз" для України

Єврокомісія має знову ввести квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп і меду перевищить певні обсяги
Фото: depositphotos.com

Європейський союз продовжив відсутність мит і квот для України ще на рік. Про це повідомив 13 травня у Telegram прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України. Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік", – написав глава Кабміну.

Він наголосив, що це рішення значно підтримає українських виробників, експорт та економіку.

"Продовжуємо інтеграцію до ЄС у прискореному темпі", – додав Шмигаль.

На сайті Ради ЄС 13 травня повідомляють, що рада сьогодні схвалила ще на рік припинення мит і квот на експорт у ЄС з України та Молдови.

"Це продовження підтверджує непохитну політичну й економічну підтримку України з боку ЄС після двох років неспровокованої та невиправданої воєнної агресії Росії й водночас посилює захист фермерів ЄС, який стосується деяких особливих сільськогосподарських продуктів", – ідеться в повідомленні.

Регламент матиме два захисні механізми для захисту ринку ЄС: посилену версію наявного захисного механізму, яка дасть змогу Єврокомісії "вводити будь-які заходи за умови дотримання конкретних умов", а також новий механізм, який зобов'яже ЄК знову ввести квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду перевищить середнє арифметичне обсягів імпорту у другій половині 2021-го, 2022-го і 2023 року.

Заходи ЄС для України діятимуть із 6 червня 2024 року до 5 червня 2025-го.

Контекст:

Єврокомісія вперше запропонувала тимчасово скасувати всі мита на експорт з України в ЄС 27 квітня 2022 року. Цей крок мав допомогти збільшити експорт України в ЄС і полегшити складне становище українських виробників та експортерів в умовах воєнного вторгнення Росії.

4 червня набув чинності регламент Європейського парламенту і Євроради про заходи, які звільняють на рік український експорт від мит.

15 квітня 2023 року уряд Польщі заборонив імпорт і транзит української сільськогосподарської продукції до 30 червня. До списку заборонених продуктів увійшло 18 товарів, серед яких зернові, молоко, яйця, м'ясо, мед тощо. Услід за Польщею заборону на імпорт української агропродукції ввели УгорщинаСловаччина та Болгарія.

Пізніше Єврокомісія досягла компромісу із п'ятьма країнами Євросоюзу щодо імпорту української агропродукції, а у травні 2023-го Європейський парламент схвалив пропозицію щодо продовження безмитної торгівлі ЄС з Україною ще на рік – до 5 червня 2024 року.

У лютому 2024 року Шмигаль повідомив, що ЄК погоджується продовжити так званий економічний безвіз для України. За його словами, Україна хоче закріпити безмитну торгівлю в Угоді про асоціацію з ЄС.

Посли ЄС 21 лютого схвалили пропозицію Єврокомісії щодо продовження пільгової торгівлі для України ще на рік – до червня 2025 року.

ЗМІ повідомили 18 березня, що Франція та Польща вимагають обмежити імпорт сільгосппродукції з України. Зазначали, що це ставить під загрозу переговори щодо продовження безмитного доступу України до ринку ЄС.