Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці – експерт

Введення змін потребує обговорення з промисловими споживачами електроенергії, зазначив президент ОП "Укрметалургпром"
Фото: depositphotos.com

Уніфікація тарифів за класами напруги, яку пропонує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), є нелогічною й економічно необґрунтованою, а це рішення зашкодить українській економіці зараз і в майбутньому, оскільки одна група споживачів буде субсидувати іншу. Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков під час круглого столу в ICC Ukraine, пише GMK Center.

Експерт пояснив, що існування двох класів споживачів є обґрунтованим, оскільки витрати на енергозабезпечення різних груп суттєво відрізняються. Великі підприємства мають власну інфраструктуру, понижувальні трансформатори та інші елементи. Вони самі обслуговують свою енергоінфраструктуру, а також у їхніх мережах значно менші втрати електроенергії.

"Уніфікація тарифів на розподіл суперечить європейській практиці, де існують різні класи. У Євросоюзі тільки одна країна має уніфікований тариф – це Мальта, де немає промисловості. Тому в європейських директивах рекомендовано уникати встановлення єдиного тарифу для всіх видів напруги", – додав Каленков.

Він підкреслив, що введення таких змін потребує обговорення з промисловими споживачами електроенергії.

"Ми потребуємо фахової дискусії, у межах якої можна обговорювати, чи це має бути два класи, чи три або навіть більше (така практика є). Також потрібно правильно оцінити витрати, що дає змогу вийти на конкретний тариф", – зазначив президент "Укрметалургпрому".

Каленков зауважив, що уніфікація тарифних класів є "дуже поганим сигналом інвесторам як діючим, так і потенційним", оскільки для них важлива прогнозованість.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, котра потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Після призначення нового голови й членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.