Активіст Маселко голосував проти звільнення Князєва з посади судді – "Офіс очищення судової системи"

Роман Маселко є членом Вищої ради правосуддя
Фото: pravo.ua

Двоє членів Вищої ради правосуддя були проти звільнення ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва з посади судді, заявили у Facebook громадської організації "Офіс очищення судової системи". Одним із тих, хто проголосував проти, був відомий активіст і юрист Роман Маселко, пишуть автори.

"Князєва звільнено з посади судді. 18 липня 2024 року Вища рада правосуддя звільнила Всеволода Князєва. За це рішення проголосувало 10 членів ВРП, двоє – проти. Голосування показало, що двоє членів ВРП намагалися врятувати Князєва від ганебного звільнення й проголосували проти: Роман Маселко й Дмитро Лук'янов. У це складно повірити, але активіст і "доброчесне оновлення" ВРП Роман Маселко, який свого часу входив до ГРД [Громадської ради доброчесності], Фундації Dejure та "Автомайдану", намагався врятувати Князєва від звільнення", – написали члени організації. 

"Офіс очищення судової системи" також стверджував, що через внески до банківських установ 80-річного дідуся Романа Маселка й успадкування таких внесків, імовірно, відбулася легалізація хабарів, які одержала його тітка за час роботи в податковій.

"Частина цих коштів була використана родиною активіста і члена ВРП для придбання квартири в Києві.  Нагадаємо, що керманич Фундації Dejure Михайло Жернаков свого часу називав Князєва найкращою кандидатурою на пост голови ВС. Скільки могло коштувати голосування у ВРП проти звільнення Князєва із посади судді, дізнаємося в майбутньому", – заявили автори.

Вони вважають, що голосуванням проти звільнення Князєва Маселко зіпсував собі репутацію.

"Роман уже готує виправдання на кшталт: переплутав кнопку або хоче ще жорсткішого покарання для Князєва (нагадаємо, звільнення із посади – найсуворіший вид дисциплінарного стягнення). Проте всім очевидно, що це кінець його репутації доброчесного активіста, випробування владою й грошима провалене", – підсумували в організації.

Контекст:

15 травня 2023 року ЗМІ повідомили, що Національне антикорупційне бюро затримало на хабарі голову Верховного Суду. Того самого дня ввечері НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура поінформували, що викрили масштабну корупцію у ВС. Як повідомили в НАБУ, ідеться про хабар у розмірі $2,7 млн, із яких $1,8 млн було призначено для представників Верховного Суду, ще $900 тис. – для посередників.

Слідство вважає, що спільно з Верховним Судом діяв "бекофіс", який був посередником між керівництвом суду й особами, котрі намагалися за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді.

16 травня Князєва повідомили про підозру. Перед цим пленум Верховного Суду висловив йому недовіру і припинив повноваження як голови суду.

18 травня ВАКС відправив Князєва під арешт із можливістю вийти під заставу в розмірі 107 млн грн. Після цього заставу кілька разів зменшували, востаннє – до 18,168 млн грн. 31 січня видання "Слово і діло" повідомляло, що потрібну суму було внесено і Князєв вийшов із-під арешту.

Окрім того, у грудні Печерський суд визнав ексголову ВС винним у порушенні закону, який забороняє суддям отримувати цінні подарунки. За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції, він орендував квартиру на 133 м&³2; у центрі Києва за 1 тис. грн на місяць. Суд визнав можливість такої оренди подарунком, зобов'язав Князєва сплатити штраф у розмірі 2,5 тис. грн і вирішив конфіскувати 906,6 тис. грн – як незаконно отриманий у такий спосіб подарунок.

У травні 2024 року суд звільнив Князєва від зобов'язання носити електронний браслет. Князєв заявляв, що в нього вдома "по шість годин немає світла й немає зв'язку, тому браслет є неефективним".

Вища рада правосуддя 18 липня 2024 року залишила чинним рішення Першої дисциплінарної палати ВРП від 17 червня про притягнення Князєва до дисциплінарної відповідальності у вигляді подання про звільнення його з посади судді. Проте для остаточного звільнення Князєва з посади судді ВРП треба це рішення затвердити у пленарному складі, повідомили в НАЗК.