Обвинувачений у держзраді екснардеп Деркач став сенатором у РФ

Деркача завербувала російська розвідка, повідомляли в СБУ
Фото: wikipedia.org (архів)

Екснардеп Андрій Деркач, якого в Україні обвинувачують у держзраді, став російським сенатором. Про це 15 вересня повідомили "Медуза" і "Настоящее время".

Зазначено, що указ про призначення 57-річного Деркача сенатором голова Астраханської області Ігор Бабушкін підписав ще 12 вересня.

Деркач був депутатом Верховної Ради III–IX скликань (зокрема, 2007-го і 2012 року його обирали від Партії регіонів).

Контекст:

У травні, червні, липні й вересні 2020 року Деркач опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, опублікували нібито записи розмов із тодішнім віцепрезидентом, а зараз президентом США Джо Байденом.

У червні 2022 року СБУ заявила, що Деркача завербувала російська розвідка у 2016 році.

Про проведення обшуків у приміщеннях, пов'язаних із Деркачем, СБУ і НАБУ повідомили 27 липня 2022 року. Правоохоронці тоді заявили, що "виявили й вилучили матеріали, які свідчать про тривалу підривну діяльність із боку чинного нардепа проти України, його зв'язки із представниками держави-агресора та колаборантами".

16 вересня стало відомо, що Деркача повідомили про підозру в держзраді та незаконному збагаченні. Його заочно заарештували 27 жовтня. Нардепа оголосили в розшук.

У січні 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що позбавив Деркача українського громадянства. Також Рада позбавила його мандата.

У листопаді справу щодо обвинувачення Деркача у держзраді передали в суд.