Путін хворий, небезпечний і сам не зупиниться – Зеленський

Президент України вважає зараз неможливими переговори з Кремлем
Фото: president.gov.ua

Володимир Зеленський в опублікованому 31 травня інтерв'ю The Guardian заявив, що зараз переговори з країною-агресором нереальні.

За його словами, мирна угода була б "пасткою", оскільки нелегітимний президент РФ Володимир Путін порушить будь-яку угоду.

Москва скористається кожною паузою в бойових діях, щоб ще посилити положення на полі бою, і рано чи пізно завдасть нового удару, вважає президент. У розмові з журналістами він порівняв агресію Кремля в Україні з Другою світовою війною, а "методологію Путіна" назвав такою самою, як у нацистській Німеччині з її масовими стратами й насильством.

Зеленський упевнений – якщо РФ переможе в Україні, Путін прагнутиме й далі змінювати кордони Європи, нападаючи на інші країни. "Він хворий, але не божевільний. Він небезпечний, це набагато страшніше. Він не зупиниться", – говорить президент в інтерв'ю.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ, у лютому – березні 2022 року відбулося чотири очні раунди переговорів України з РФ (останній – 29 березня в Туреччині). Крім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. Українська делегація у Стамбулі офіційно запропонувала підписати договір про гарантії безпеки. Посол України Олександр Чалий стверджував, що Україна фактично буде згодна на без'ядерний і позаблоковий статус, якщо буде підписано запропонований Києвом договір про міжнародні гарантії безпеки. Незабаром переговори зупинилися, тому що з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з вини Києва.

30 вересня 2022 року Зеленський сказав, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але із чинним президентом РФ Володимиром Путіним це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав Зеленський. У жовтні він увів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатували "неможливість проведення переговорів із Путіним".

Путін 12 вересня 2023 року стверджував, що першим кроком до діалогу може стати скасування указу Зеленського про заборону переговорів із ним. 23 грудня The New York Times написала, що Путін із вересня надсилає сигнали про готовність заморозити війну.

25 лютого 2024 року Зеленський відкинув імовірність переговорів про мир в Україні з Путіним. "А можна говорити з глухою людиною?" – наголосив президент України.