Зурабішвілі наклала вето на закон про "іноагентів"

Вето на закон про "іноагентів" 18 травня передадуть у парламент Грузії, зазначила Зурабішвілі
Фото: EPA

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі повідомила 18 травня, що наклала вето на ухвалений парламентом закон про "іноагентів". Брифінг Зурабішвілі опублікували на її сторінці у Facebook.

"Сьогодні я наклала вето на російський закон, який суперечить нашій конституції, європейським стандартам і, отже, є перешкодою на нашому європейському шляху. Це вето абсолютно законне і сьогодні його передадуть у парламент", – сказала президентка Грузії.

За словами Зурабішвілі, цей закон має бути скасовано.

Контекст:

Уперше закон "Про прозорість іноземного впливу", який називають аналогом російського закону про "іноагентів", влада Грузії ініціювала в березні 2023 року. Проти були опозиція, представники ЗМІ й неурядові організації. Проєкт також критикували ЄС і США. Зурабішвілі висловила цілковиту підтримку мітингувальникам і пообіцяла накласти на закон вето. У Тбілісі й регіонах почалися протести. 10 березня парламент зняв законопроєкт із розгляду.

15 квітня 2024 року парламент Грузії знов почав розглядати скандальний законопроєкт про "іноагентів". Розпочалися масові акції протесту. Попри це, 14 травня закон ухвалили у третьому, остаточному читанні

Відкликати закон про "іноагентів" закликали Грузію верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і Єврокомісія. За даними ЗМІ, ЄС заморозить заявку Грузії на вступ, якщо закон про "іноагентів" набуде чинності.

Зурабішвілі заявляла раніше, що накладе на документ вето у разі його ухвалення. Але в керівної партії досить голосів, щоб подолати президентське вето, наголошує "Эхо Кавказа".