У Білорусі систематично застосовують катування затриманих та ув'язнених – комітет ООН

У Білорусі силовики затримували опозиціонерів
Фото: ЕРА

Застосування катувань у Білорусі є систематичною практикою. Про це йдеться в доповіді Комітету ООН проти катувань, проінформувала 10 травня служба новин ООН.

"Доповідь містить результати конфіденційного розслідування політики влади Білорусі щодо затриманих та в'язнів тюрем. Автори документа дійшли "незаперечного висновку", що застосування катувань є систематичною практикою в Білорусі. [...] Висновки Комітету проти катувань буде надано Генеральній Асамблеї ООН", – ідеться  повідомленні.

Розслідування проводили з вересня 2020 року. На той час у Білорусі почалися протести проти фальсифікації виборів президента, які проводили 9 серпня 2020 року і які, за офіційними даними, вшосте виграв Олександр Лукашенко з результатом 80,1%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу опозиціонерки Світлани Тихановської.

У липні 2021 року Комітет ООН проти катувань підтвердив, що інформація про систематичні катування в Білорусі є правдивою й містить обґрунтовані висновки. У липні 2022 року розпочали "конфіденційне розслідування", у 2023 році відбувся "обмін думками між комітетом і урядом Білорусі", зазначили в повідомленні.

"До складу Комітету проти катувань входить 10 незалежних експертів, які здійснюють моніторинг виконання державами – учасниками Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, які принижують гідність, видів поводження й покарання. Усі держави – учасники конвенції зобов'язані регулярно надавати комітету доповіді про здійснення відповідних прав", – пояснили в ООН.

Контекст:

Після виборів президента 2020 року в Білорусі почалися масові акції протесту незгодних із їхніми результатами. Їх жорстко розганяли, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох. На піку в мітингах брало участь кілька сотень тисяч людей, 2021 року протестна активність припинилася, але силовики й далі затримували опозиціонерів.

Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, вперше в історії Білорусі її не анонсували й не транслювали на телебаченні. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна й Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

Євросоюз і США неодноразово вводили санкції проти Білорусі за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів.