Сьогодні, 14 вересня, в Україні – День борщу. Історія свята, найкращі рецепти та лайфхаки

Український борщ потрапив до списку 20 найсмачніших супів у світі за версією CNN
Фото: depositphotos.com

14 вересня в Україні – День борщу. Про це у своєму Telegram-каналі нагадав популяризатор цієї страви, український ресторатор Євген Клопотенко.

Історія свята

У листопаді 2021 року народні депутати України запропонували встановити День українського борщу, зареєструвавши на сайті Верховної Ради проєкт постанови №6361. Ініціаторами документа є 24 нардепи. Святкувати День українського борщу пропонують щороку у другу суботу вересня.

"Ініціатива встановлення Дня українського борщу – дня, коли українці готують, їдять, діляться рецептами борщу і таким чином обмінюються цінною культурологічною інформацією, покликана забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглість культурної традиції", – ішлося в пояснювальній записці до проєкту постанови.

Незважаючи на те, що парламент досі не проголосував за це рішення, в Україні відтоді що другої суботи вересня святкують День борщу.

Український борщ у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

1 липня 2022 року на п'ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини борщ занесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує негайної охорони.

В ЮНЕСКО зазначили, що розглянули заявку України в екстреному режимі у зв'язку з війною та її негативним впливом на традицію приготування борщу. В організації додали, що вимушене переміщення українців призводить до того, що люди не можуть не лише приготувати борщ чи виростити місцеві овочі для нього, а й зібратися разом, щоб готувати.

"Культуру приготування борщу здавна практикують і фіксують у всіх регіонах України, громади, сім'ї та ресторани розробляють власні версії цієї традиційної й популярної страви на основі буряків. Вона відбиває місцеві особливості й продукти залежно від регіону. Варіанти борщу можуть містити гриби, рибу або солодкий перець", – уточнили в ЮНЕСКО.

Три факти про український борщ

Український борщ потрапив до списку 20 найсмачніших супів у світі за версією CNN, рейтинг опублікували 27 лютого 2021 року.

На американській стримінговій платформі Netflix у березні 2023 року відбулася прем'єра українського документального фільму "Борщ. Секретний інгредієнт" за участю українського ресторатора Євгена Клопотенка. У фільмі показано подорож ресторатора Україною в пошуках найкращих рецептів борщу.

2023 року в Україні видали перший у світі комікс про борщ під назвою "Коротка історія українського борщу". Автором коміксу є українська письменниця Євгенія Кузнєцова, ілюстрації створила українська художниця Софія Сулій.

Найкращі рецепти борщу і лайфхаки

Як приготувати український борщ на свинячих ребрах, можна прочитати тут. Як варіант, можна також зварити борщ із карасями.

Класичний рецепт борщу опубліковано тут. А щоб страва вийшла червоною, потрібно врахувати ці лайфхаки.