Байден розповів деталі запропонованої Ізраїлем угоди щодо припинення війни в секторі Гази

Пропозиція Ізраїлю містить три етапи, зазначив Байден
Фото: EPA

Ізраїль цього тижня вніс пропозицію щодо припинення війни в секторі Гази, яка містить три етапи. Про це 31 травня на пресконференції, яку транслювали в YouTube Білого дому, повідомив президент США Джо Байден.

За його словами, перший етап триватиме шість тижнів і до нього входитимуть: припинення вогню, "виведення ізраїльських військ з усіх населених районів Гази", а також "звільнення низки заручників, включно із жінками, людьми похилого віку, пораненими, в обмін на звільнення сотень палестинських ув'язнених".

Байден зазначив, що це дасть можливість мирним палестинським жителям повернутися до своїх домівок, а в сектор Гази пропускатимуть по 600 гуманітарних вантажівок щодня.

На першому етапі Ізраїль і бойовики терористичної організації ХАМАС мають домовитися і перейти до другого етапу плану, додав американський президент.

У разі, якщо обговорення триватиме понад шість тижнів, режим припинення вогню зберігатимуть доти, доки сторони не досягнуть угоди.

Як зазначив Байден, друга фаза домовленостей передбачає звільнення "всіх живих заручників, включно із чоловіками-військовослужбовцями", виведення ізраїльських військ із сектору Гази і "постійне припинення вогню".

Третій етап, як наголосив президент, передбачає масштабну реконструкцію сектору Гази, а також передання останків усіх убитих заручників ХАМАС їхнім близьким.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними The Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрені сухопутні сили із сектору Гази, залишивши лише одну бригаду для гарантування безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Ізраїльський прем'єр Беньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, незважаючи на всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в Рафах. The Washington Post 11 травня писало, що Білий дім запропонував Ізраїлю "цінну" допомогу, зокрема секретну розвідувальну інформацію, яка допоможе ізраїльським військовим визначити місцерозташування лідерів ХАМАС і знайти приховані тунелі угруповання. Адміністрація Байдена просить зупинити операцію в Рафаху.

22 травня The Times of Israel із посиланням на слова посадовця Білого дому написало, що Ізраїль оновлює плани наступальної операції на Рафах відповідно до вимог США.

24 травня Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю припинити наступ на Рафах у секторі Гази.