Кулеба повідомив, що незабаром Україна підпише нові угоди про гарантії безпеки

Кулеба запевнив, що незабаром будуть нові підписання угод про гарантії безпеки України
Фото: EPA

Великобританія своїм прикладом надихнула низку країн прискорити переговори з Україною щодо гарантій безпеки. Про це 18 січня в ефірі національного телемарафону повідомив спікер МЗС Дмитро Кулеба. Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі програми "Подробиці" (виходить на каналі "Інтер").

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський підписали 12 січня у Києві угоду про співпрацю у сфері безпеки.

Кулебу запитали, яка із країн G7 після Великобританії готова підписати схожі угоди з Україною.

"Є такі вже країни, не буду розкривати сюрприз, – відповів Кулеба. – Але треба визнати, що британський приклад надихнув низку країн максимально і пришвидшити переговори щодо такої домовленості, і робити таку домовленість більш потужною, ніж вони планували спочатку".

За словами міністра, переговори Зеленського із Сунаком і документ, який вони підписали, "важливі не тільки самі по собі, але й тому, що це дало потужний імпульс іншим".

"Запевняю, що незабаром ви побачите нові підписання", – резюмував Кулеба.

Контекст:

У червні 2023 року Зеленський заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху в НАТО.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія й Великобританія, а також Євросоюз) 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку й економічну допомогу, а також накласти економічні й інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 30 країн, повідомив 2 листопада Зеленський. 23 грудня в Офісі президента розповіли, що до декларації про гарантії безпеки для України ще не приєдналися шість країн Євросоюзу – Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина й Мальта.

Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

У серпні Україна вже розпочала двосторонні переговори щодо гарантій безпеки зі США, Великобританією та Канадою, у жовтні – з Японією, Францією й Нідерландами, у листопаді – з Німеччиною та Італією, у січні 2024 року – з Румунією. Було анонсовано також переговори зі Швецією та Норвегією.

8 січня Зеленський затвердив склад делегації для переговорів щодо гарантій безпеки України.

12 січня Україна й Великобританія підписали угоду про гарантії безпеки. 15 січня амбасадорка Канади в Україні Наталка Цмоць повідомила, що Канада підготувала угоду щодо безпеки з Україною, документ в Офісі президента на погодженні. 18 січня Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон доручили політичним і військовим радникам прискорити переговори щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки.