Не закуповували "яйця по 17 грн". Міноборони в судовому порядку вимагає спростування недостеменних даних

МО подало позов щодо захисту ділової репутації у зв'язку із закупівлями харчових продуктів для ЗСУ
Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони України подало у Господарський суд Києва позовну заяву щодо захисту ділової репутації. Про це 2 вересня з посиланням на одержаний текст заяви пише "Юридична газета online".

У позові Міноборони вимагає спростування недостеменної, на його думку, інформації щодо закупівлі для Збройних сил України яєць по 17 грн за штуку. Про це, зокрема, в інтерв'ю "Главкому" заявляла голова Держаудитслужби України Алла Басалаєва. У її словах були "заздалегідь неправдиві або перекручені відомості про події, які мали місце", ідеться в тексті.

У Міністерстві вважають неправдивим або викривленим таке твердження Басалаєвої: "...був тривалий контрольний захід із великим обсягом матеріалів, опрацьовано понад 1 тис. договорів. Перевірялося саме міністерство і 110 військових частин. Військові частини маніпулювали: мовляв, у нас війна, не заважайте, аудитори, працювати. Хоча ми планово заходили навіть у ті військові частини, які дійсно зараз боронять державу...". У позові Міноборони пояснює, що деякі військові частини не допустили аудиторів через заборону головнокомандувача, відсутність частин за юридичною адресою через руйнування, а також перебування на бойових завданнях.

Окрім цього, у позовній заяві йдеться, що заступник міністра оборони України листом від 11 січня попереджав Держаудитслужбу про об'єктивні перешкоди для перевірок, але Басалаєва цього в інтерв'ю не вказала.

"У пересічного читача мало виникнути враження, що підрозділи ЗСУ умисно і безпідставно не допустили аудиторів до виконання своїх посадових обов'язків із метою унеможливлення проведення державного аудиту", – зазначають у МО.

Також у позові Міноборони прокоментувало твердження Басалаєвої щодо закупівлі яєць: "Так, купували по 17 грн за штуку. Десяток – 170 грн".

На думку юристів міністерства, твердження не відповідає дійсності, оскільки предметом відповідного договору була саме послуга з організації харчування. І в акті аудиторської перевірки немає документального підтвердження здійснення операції за цим договором. Як заявили в Міноборони, із держбюджету не було сплачено "жодної гривні на закупівлю "яєць по 17 грн за штуку"".

"Міноборони не придбало за вказаним контрактом (як і за жодним іншим) жодного комплекту продуктів харчування, який містив серед продуктів яйця за ціною 17 грн за одне яйце", – ідеться у позовній заяві. У міністерстві додали, що твердження певною мірою "транслює наративи російської пропаганди, що начебто держава не бореться з корупцією".

Там також вважають, що поширення Держаудитслужбою недостеменної інформації викликало суспільний резонанс і призвело до погіршення оцінки публічної діяльності Міноборони як органу державної влади в умовах воєнного стану.

Міноборони додає, що надіслало на ім'я голови Державної аудиторської служби України вимогу про спростування недостеменної інформації, проте її "залишили без задоволення".

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що, відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року, міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони опублікувало свою позицію щодо цього питання також 22 січня. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і вона вводить в оману.

Пізніше в Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка". Міністр оборони Олексій Резніков додав, що документа, який опублікували у ЗМІ, "ще не існує" і "жодної копійки по ньому не витрачено". Міністр також пообіцяв, що українське оборонне відомство поверне громадський контроль над частиною закупівель й анонсував перезавантаження антикорупційного управління Міноборони.

Верховна Рада 24 лютого ухвалила закон про введення прозорості в оборонних закупівлях.

Із 23 квітня в системі Prozorro стало доступним відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі.

6 червня Міноборони України провело аукціонні торги із закупівлі харчових продуктів і заощадило в середньому 22% порівняно з очікуваними сумами, повідомляв після аналізу даних у Prozzoro проєкт "Наші гроші". 21 червня Міноборони за підсумками проведених через систему Prozorro торгів уклало перші три договори з компаніями-переможцями на постачання харчових продуктів для ЗСУ.

У липні ДБР завершило розслідування закупівель продуктів для ЗСУ. Підозри у зловживаннях висунули колишньому заступнику міністра оборони, а також в.о. директора департаменту держзакупівель і постачань матеріальних ресурсів.