Зеленський: Хтось каже, що завершить війну за півроку, хтось – за рік, третій – за добу. Це тільки заяви, ні в кого немає плану

Зеленський заявляв, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з Путіним це неможливо
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю індійським ЗМІ (опублікували 25 серпня на YouTube-каналі "Зе!Президент"), що, враховуючи кроки на полі бою у війні проти країни-агресора РФ і в дипломатичному напрямку, підхід України "ближчий до миру, ніж будь-які інші пропозиції.

"Бо цей шлях дуже складний, а всі інші пропозиції, які ви чули від багатьох уже країн світу… Я вважаю, що на сьогодні все, що звучить – поки що це – політичні заяви. Це не шлях, це не будь-які формули. Це ніяка не конкретика, – наголосив глава держави. – Хтось каже, що він завершить війну через пів року, хтось каже – за рік, третій експерт каже – за добу, четвертий каже, повірте нам, що війна закінчиться у 2026 році, коли економіка РФ упаде".

Говорячи про мирні плани інших країн, Зеленський зазначив, що це лише "аналітичні, експертні і політичні заяви", але "ні в кого немає жодного плану".

"Хто б не казав, що "ми за дипломатичне рішення", я завжди підтримаю. Ми всі хочемо вирішити, щоб завтра жоден наш воїн не гинув, жодна наша людина […] Але ви ж не можете з ґвалтівником і маніяком домовлятися і казати: "Так, ми розуміємо, що ти зґвалтував уже 15 людей, а ще 30 ти вбив, але давай поговоримо. Ну-ну-ну, більше так не роби". Воно так не працює із цією людиною. Політичних залякувань вона не боїться, я про [нелегітимного російського президента Володимира] Путіна", – уточнив Зеленський.

Контекст:

Зеленський заявляв, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з Путіним це неможливо. Зеленський увів у дію рішення РНБО, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

Україна в листопаді 2022 року представила свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із основних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

У лютому 2023 року свій мирний план запропонував Китай, а також призначив спецпредставника із цього питання.

У травні про секретну миротворчу місію заявляв Ватикан. Папа Римський Франциск підтвердив, що готовий допомогти Україні в переговорах щодо повернення з Росії викрадених дітей.

Зі ще одним мирним планом виступав президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва. Він закликав створити групу "нейтральних" країн спеціально для започаткування мирних переговорів між Росією й Україною. Раніше він заявляв, що Крим треба віддати Росії.

Зеленський в інтерв'ю, опублікованому 11 травня, закликав не нав'язувати Україні форматів досягнення миру з Росією.

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку проходив із 15 до 16 червня 2024 року. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. За словами Зеленського, присутність РФ на другому саміті миру говоритиме про те, що вона вирішила закінчити війну.