Генсек ООН додав Ізраїль у "чорний список" країн та організацій, які завдають шкоди дітям

Ізраїль сповістили про те, що країну занесено у список щорічної доповіді генсека, яку надішлють у Радбез ООН
Фото: EPA (архів)

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш додав Армію оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у глобальний список порушників, які вчинили злочини щодо дітей. Про це 7 червня йдеться в релізі прессекретаря генсека Стефана Дюжарріка, опублікованому на сайті ООН.

Ізраїль сповістили про те, що країну було занесено у список щорічної доповіді генсека, яку надішлють у Раду Безпеки ООН наступної п'ятниці.

Зі свого боку посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан оприлюднив у соцмережі X відеозапис, зроблений під час телефонної розмови з, імовірно, чиновником ООН. Посол висловив обурення цим рішенням, назвавши ЦАХАЛ "найморальнішою армією у світі".

"Єдиний, кого сьогодні занесено до чорного списку, – це генеральний секретар, який стимулює й заохочує тероризм і керується ненавистю до Ізраїлю. Ганьба йому!" – зазначив Ердан.

Зі свого боку Дюжаррік заявив, що оприлюднення відеозапису приватного телефонного дзвінка є "обурливим і неприйнятним фактом", якого він "не бачив за 24 роки служби в організації".

Як пише CNN, Ізраїль занесли у список після восьми місяців війни в секторі Гази, у якому, за даними міністерства здоров'я анклаву, загинуло понад 15 тис. дітей.

Окрім ЦАХАЛ, за інформацією видання, у "чорному списку" також є ХАМАС та "Ісламський джихад".

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрові сухопутні сили із сектору Гази, залишивши лише одну бригаду для гарантування безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, незважаючи на всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в Рафах. За повідомленнями ЗМІ, підрозділи ЦАХАЛ підійшли на відстань 200 м від контрольно-пропускного пункту з Єгиптом.

The Washington Post 11 травня писало, що Білий дім запропонував Ізраїлю "цінну" допомогу, зокрема таємну розвідувальну інформацію, яка допоможе ізраїльським військовим визначити місцеперебування лідерів ХАМАС і знайти приховані тунелі угруповання. Адміністрація Байдена просить зупинити операцію в Рафаху.

22 травня The Times of Israel із посиланням на слова посадовця Білого дому написало, що Ізраїль оновлює плани наступальної операції на Рафах згідно з вимогами США.

24 травня Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю припинити наступ на Рафах у секторі Гази.

26 травня ХАМАС уперше за чотири місяці обстріляв ракетами центральну частину Ізраїлю. У відповідь Ізраїль 27 травня ракетами атакував сектор Гази. ЦАХАЛ заявив, що внаслідок авіаудару по палестинському місту Рафах було вбито двох високопоставлених командирів ХАМАС. За даними представників охорони здоров'я ХАМАС, загалом унаслідок удару загинуло кілька десятків цивільних палестинців, які переховувалися в таборі.

6 червня ЦАХАЛ здійснив авіаудар по будівлі школи ООН у Газі, де, за даними CNN, загинуло щонайменше 45 людей. Ізраїль підтвердив удар, указавши, що військові цілилися по об'єкту ХАМАС усередині школи.