"Його місцеперебування приховують від власної охорони". Ексспівробітник ФСО розповів про заходи безпеки під час поїздок Путіна

Путін не довіряє навіть власній охороні, розповів співробітник ФСО, який утік із Росії
Фото: EPA

Президент країни-окупанта РФ Володимир Путін настільки боїться за своє життя, що не довіряє нікому, навіть своїй охороні. Про це в інтерв'ю російському телеканалу "Дождь", опублікованому 10 вересня в YouTube, розповів Віталій Брижатий, колишній співробітник Федеральної служби охорони (ФСО) Росії.

Брижатий, який, за його словами, працював кінологом у ФСО, зокрема, охороняв дачу Путіна в районі селища Олива в окупованому українському Криму, а також розташовані по сусідству таємні дачі заступника глави Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва й голови ФСБ Олександра Бортнікова, зазначив, що охорона Путіна може не знати, де точно перебуває глава Кремля, оскільки її свідомо дезінформують.

"Людям [які охороняють Путіна] можуть сказати: "Він відпочиває на цій дачі". Усі бігають, охороняють, а він може бути в іншому місці", – стверджує колишній співробітник ФСО.

Він розповів, що під час поїздок президента РФ у тимчасово окупований Крим до його прильоту готуються одразу у двох аеропортах – Севастополя й Сімферополя, відстань між якими понад 100 км. В аеропорти прибувають гелікоптери, з'їжджаються Росгвардія й машини кортежу, а Путін у підсумку може прибути іншим транспортом – наприклад, морем. Водночас прибережну зону охороняє спецзагін водолазів, що розташовується в одній будівлі з кінологами, каже Брижатий.

"Ось так людина боїться за своє життя", – зазначає колишній співробітник ФСО.

Дачі посадовців, як розповів він, функціонують постійно на випадок приїзду господарів: туди, зокрема, завозять їжу. Здебільшого всередину дач пускають лише особисту охорону посадовців і прибиральників "з особливим доступом".

Брижатий раніше жив на Камчатці, але згодом переїхав в окупований Крим із дружиною-кримчанкою. Там він влаштувався на службу в ОМОН, а потім – у ФСО інструктором-кінологом.

Брижатий заявив, що мав плани звільнення зі служби після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він стверджує, що під загрозою кримінального переслідування співробітникам ФСО заборонили спілкуватися з українськими родичами, громадянами США та Євросоюзу й будь-якими людьми, які виступають проти війни. Ексохоронець перших осіб РФ розповів, що багато його колег у ФСО сподівалися на захоплення України, щоб після цього в них з'явилися нові посади – думаючи, що "це ж треба буде там щось охороняти".

Сам ексспівробітник ФСО стверджує, що розчарувався в Путіні після вторгнення в Україну, отримав закордонний паспорт, а потім вони з дружиною змогли оформити посвідку на проживання в Еквадорі, після чого його звільнили із ФСО. Зараз Брижатий із сім'єю, за його словами, перебуває в Еквадорі.

Контекст:

24 лютого 2022 року Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької й Луганської областей. За даними СБУ, Путін планував в Україні бліцкриг, але він провалився. ЗСУ й далі успішно деокуповують тимчасово захоплені РФ території.

Путін здається "більш ізольованим, ніж будь-коли", і відчуває "втрату друзів" як у Росії, так і за її межами, писала за підсумками 2022 року The Washington Post.

На думку російської журналістки Юлії Латиніної, Путін може зіткнутися з перспективою загроз для своєї влади в Росії на тлі вторгнення в Україну, що складається невдало.

Російський публіцист і телеведучий Олександр Невзоров, який набув українського громадянства, переконаний, що оточення Путіна шукає можливості з ним розправитися, "але це дуже непросто".

Український телеведучий і журналіст Савік Шустер припускав, що Путіна в Росії можуть вбити. "Не думаю, що для ФСБ є якісь особливі труднощі в усуненні Путіна", – сказав він.

Колишній радянський розвідник і однокурсник Путіна по інституту КДБ, котрий живе у США, Юрій Швець вважає, що в оточенні Путіна мало людей, на яких той міг би покластися. "Боротьба точиться не на життя, на смерть. І в цій боротьбі Путін може дуже просто закінчити своє існування. Тому він, мабуть, ізолювався", – наголосив Швець.

Російський юрист і блогер Марк Фейгін в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив, що Путін "боїться реальної смерті: що його отруять, уб'ють". "Він параноїдальний", – сказав блогер.

Співробітник Федеральної служби охорони Гліб Каракулов, який у жовтні 2022 року втік із Росії, стверджує, що Путін відірваний від світу й живе в інформаційному вакуумі. На його думку, глава Кремля раніше й зараз за поведінкою – "це дві різні людини". Каракулов розповів, що Путін возить у поїздках спеціальну кабіну для телефонних переговорів і час від часу імітує свої приїзди й від'їзди в різні резиденції.