Ватажка терористичної організації "ЛНР" Пасічника заочно засудили до 15 років в'язниці

Після ретельнішого розслідування суд збільшив строк позбавлення волі на три роки
Фото: er.ru

Ватажку терористичної організації "ЛНР" Леонідові Пасічнику після проведення ретельнішого розслідування Службою безпеки України суд збільшив строк позбавлення волі на три роки. Його засудили до 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Про це 7 жовтня в Telegram повідомила пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

"1 липня 2024 року Пасічника було визнано винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, а також у колабораційній діяльності та засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна", – ідеться в повідомленні.

Прокуратура оскаржила цей вирок в апеляційній інстанції через невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості злочину та м'якість призначеного покарання.

За даними досудового розслідування СБУ, Пасічник із 2018 року на "посаді глави так званої "ЛНР" створював умови для анексії РФ частини території України.

Напередодні 24 лютого 2022 року він підписав так званий договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу між терористичною "ЛНР" і державою-агресором.

Кремль використав цей "правовий акт" як формальний привід для широкомасштабного вторгнення в Україну.

"За вказівкою Кремля у вересні 2022 року Пасічник підписав "закон" про входження так званої "ЛНР" до складу РФ та провів на захопленій ворогом території псевдореферендум", – додали в СБУ.

Надалі Пасічник брав участь у підписанні з нелегітимним президентом Росії Володимиром Путіним "угоди" про приєднання окупованого регіону до РФ.

2023 року він організував участь тимчасово захоплених громад Луганської області в російських "виборах до законодавчих органів влади".

За результатом розгляду апеляційної скарги судове рішення першої інстанції скасовано.

Пасічника визнано винним за такими статтями Кримінального кодексу України, як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь в організації та проведенні виборів на тимчасово окупованій території за попередньою змовою групою осіб та добровільне обрання до незаконного органу влади, створеного на тимчасово окупованій території.

Контекст:

Із 23-го до 27 вересня 2022 року на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей провели псевдореферендуми про "приєднання" цих регіонів до Росії: люди "голосували" під наглядом озброєних осіб, зокрема у квартирах, на вулицях і в наметах на ринках.

Україна й міжнародна спільнота заздалегідь заявили, що не визнають результатів цього незаконного голосування і воно не матиме жодної юридичної сили з погляду міжнародного права.

Після оголошення "результатів" псевдореферендумів низка країн, зокрема Німеччина, Італія, США, Великобританія, Сербія, Ізраїль, Туреччина, заявили про невизнання результатів псевдореферендумів. Великобританія першою серед західних країн ввела санкції.

29 вересня Путін підписав укази про визнання "державного суверенітету й незалежності" Запорізької та Херсонської областей України ("незалежність" "ЛДНР" Росія визнала 21 лютого).

30 вересня Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської й Запорізької областей.

Пасічник і восьмеро "депутатів ДНР" дістали повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – про колабораційну діяльність і зазіхання на територіальну цілісність України, поінформувала 1 жовтня Служба безпеки України.

26 липня Служба безпеки України повідомила про підозру ватажка терористичної організації "ЛНР" Леоніда Пасічника. За даними слідства, він організував в окупованій частині Луганської області примусову "мобілізацію" на війну країни-агресора РФ проти України.