Країни G7 підтримали запропонований США план припинення вогню в секторі Гази

G7 закликала ХАМАС приєднатися до плану врегулювання в Газі
Фото: ЕРА

Країни "Групи семи" схвалили план США щодо припинення вогню в секторі Гази, де Ізраїль веде антитерористичну операцію проти ХАМАС. Відповідну заяву 3 червня опублікували на сайті G7.

"Ми, лідери "Групи семи", повністю схвалюємо й підтримуватимемо всеосяжну угоду, викладену президентом [США Джо] Байденом, яка приведе до негайного припинення вогню в Газі, звільнення всіх заручників, значного й постійного збільшення гуманітарної допомоги для розподілу по всій Газі й остаточного припиненню кризи за умови гарантування інтересів безпеки Ізраїлю, а також безпеки цивільного населення Гази. Ми підтверджуємо нашу підтримку надійного шляху до миру, що веде до рішення про дві держави", – ідеться в заяві.

У документі глави країн G7 закликали ХАМАС ухвалити вказаний план, а країни, які мають вплив на ісламістів, сприяти тому, щоб вони це зробили.

31 травня Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масові постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху у відповідь заявив, що Ізраїль може зупинити війну в секторі Гази на 42 дні для звільнення заручників. Він наголосив, що знищення ХАМАС, разом зі звільненням заручників, є головною метою Ізраїлю.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними The Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрові сухопутні сили із сектору Гази, залишивши лише одну бригаду для підтримання безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в Рафах. The Washington Post 11 травня писало, що Білий дім запропонував Ізраїлю "цінну" допомогу, зокрема секретну розвідувальну інформацію, яка допоможе ізраїльським військовим визначити місцеперебування лідерів ХАМАС і знайти приховані тунелі угруповання. Адміністрація Байдена просить зупинити операцію в Рафаху.

22 травня The Times of Israel із посиланням на слова чиновника Білого дому написало, що Ізраїль оновлює плани наступальної операції на Рафах відповідно до вимог США.

24 травня Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю припинити наступ на Рафах у секторі Гази.